itt vagy most:    

Az elmúlt évek hírei érdekességei

2016.12.20

Üzemanyag Elmarad a jövedéki adó csökkentése januárban
Ismét közzétette a NAV az üzemanyagok jövedéki adótartalmához szükséges negyedéves olajárfolyamot. Az átlagár a vizsgált időszakra vonatkozóan 49,762 dollár volt hordónként, vagyis pár centtel az 50 dolláros szint alatt maradt az árfolyam. Így továbbra is marad a megemelt jövedéki adó az üzemanyagárakban.
Legutóbb három hónappal ezelőtt tette közzé az üzemanyagok jövedéki adótartalmát meghatározó olajárfolyamot a NAV, akkor az azt eredményezte, hogy október elsejétől látványosan drágultak az üzemanyagok.
Ha van véleményed az üzemanyagárakról, ne tartsd magadban »


2016.11.25

pénz Új öt- és kétezres jön
Megújulnak a 2000 és az 5000 forintos címletű bankjegyek, az új bankók november 15-étől válnak törvényes fizetőeszközzé, de a készpénzforgalomban csak 2017. március 1-jétől lehet találkozni velük.
A jelenlegi 2000 és 5000 forintos bankjegyek 2017. július 31-ig maradnak a készpénzforgalomban, így augusztus 1-jétől már csak a megújított bankjegyekkel lehet fizetni.


2016.11.18

Black Friday Black Friday
A Black Friday (Fekete Péntek) fogalma az utóbbi években beszivárgott a hazai köztudatba is. Egyre több hazai kereskedelmi szereplő lát fantáziát ebben a hatalmas forgalmat generáló napban. Hálaadás napja november negyedik csütörtöke, ami idén november 24-e. A Black Friday pedig hivatalosan a hálaadást követő első péntek, azaz 2016-ban november 25-e.
2016.10.10

szerencsejáték-lottó Drágul a lottózás
Az Ötöslottó és a Joker 2016. november 6-tól, a Hatoslottó és a Puttó november 7-től, a Skandináv lottó pedig november 10-től kerül módosításra: változnak a játékok részvételi szabályai, és részvételi díjai. Az Ötöslottó, a Hatoslottó, a Skandináv lottó, a Joker és a Puttó ára egységesen 250 forintra emelkedik.
Az ily módon bekövetkező nyereményalap növekedésének köszönhetően dinamikusabb ütemű lesz a halmozódás, így nagyobb főnyeremények találhatnak gazdára.


2016.08.01

Üzemanyag Eltűnnek az AGIP kutak az országból
Lezárult az ENI Hungaria megvásárlása, 173 Agip márkanév alatt futó benzinkút került a Molhoz, ami így 500 kúttal rendelkezik az országban. Az Agip márkanév a magyar kutakról legkésőbb jövő év végéig eltűnik, a töltőállomásokat egy megadott ütemterv szerint teljesen Mol-kúttá alakítják, az átalakítás egy-egy kútnál legfeljebb néhány hetes kiesést jelent majd.


2016.07.03

áruházak Állami ingyenpénz hűtőgép- és fagyasztócserére
2016.07.04-én reggel 8 órától lehet jelentkezni az államilag támogatott hűtőgép- és fagyasztócsere-programra. A pályázatra régiókra bontva,eltérő időpontokban a július folyamán lehet jelentkezni. Az Otthon Melege Program keretében meghirdetett pályázat során előnyben lesznek az energiatakarékos készülékek beszerzését tervező nagycsaládosok és nyugdíjasok, akik két nappal hamarabb adhatják be a pályázataikat mint a többiek.
Részletek, kalkulátor, pályázati úmutató, adatlap minta, kereskedők listája: https://hgcs-2016.nfsi.hu/


2016.06.29

áruházak Jelentős árbevétel a magyarországi áruházláncoknál
A legjelentősebb magyarországi boltláncok tavaly összesen 3898 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ami a 2014-ben realizált forgalomnál (3737 milliárd) több mint 4 százalákkal nagyobb. Ez az összesített forgalom a tizenegy érintett lánc több mint 11 418 üzletében keletkezett. A boltok száma némileg csökkent, 85 egységgel: a Spar, az Aldi, a Lidl és a Penny növelte a hálózatát, a CBA-nál és a Coopnál csökkent az üzletek száma, a Tesco pedig egyetlen üzlettel zsugorodott.
Továbbra is a Tesco számít a legnagyobbnak az árbevétel alapján, 208 boltjával a múlt évet 748,2 milliárd Ft bruttó árbevétellel zárta (+4,5%). A második, az 5260 boltot működtető Coop bruttó árbevétele 571 milliárd forintra rúgott (+2%). A 2267 üzletből álló hálózatot fenntartó CBA 1 százalékkal 509 milliárd forintra növelte bruttó árbevételét, amivel a harmadik rangsorban.
A 456 bolttal rendelkező Spar megőrizte negyedik helyét, bruttó árbevétele 3,3%-kal 473,4 milliárd forintra hízott. A 2300 üzlettel gazdálkodó Reál ötödik, bruttó árbevétele 2,5%-kal 379 milliárd forintra nőtt. A hatodik helyet a 164 üzletet működtető Lidl szerezte meg 359,4 milliárd forintos bruttó bevételével, ami közel 8% emelkedés. A hetedik helyen szereplő, 19 hipermarketból álló Auchan bruttó árbevétele 3,4%-kal 337 milliárd forintra emelkedett. Nyolcadik a Penny, ami 6,6 százalékkal 220,9 milliárd forintra növelte bevételeit. Az Aldi a kilencedik, és a legjelentősebb forgalomnövekedést érte el, 19%-kal 135 milliárd forintra gyarapodott a bruttó árbevétele.
Tizedik helyen áll a drogerie markt (dm), amely a 254 boltjában 76,7 milliárd forintos bruttó bevételre tett szert (+9,6%). A listán utolsó a dm nagy riválisa, a 183 egységgel rendelkező Rossmann 17%-os pluszt könyvelhetett el, így a bruttó árbevétele 60,9 milliárd forintra nőtt. 

Forrás: Trademagazin


2016.05.10

infláció Évek óta nem volt ekkora havi drágulás
Egy hónap alatt 0,8 százalékkal nőttek az árak Magyarországon. Ilyenre 2012 elején volt utoljára példa.
Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, márciushoz viszonyítva azonban átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek. Éves szinten legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, az üzemanyagok ára viszont jelentős mértékben csökkent.


2016.04.12

infláció Egy év alatt 5 százalékkal csökkent az élelmiszerboltok száma
Csak a déli megyékből közel ötszáz üzlet tűnt el - derül ki a Nielsen élelmiszer-kiskereskedelemről készült felméréséből.
A délkeleti megyékben 9, délnyugaton 8, északnyugaton pedig 5 %-kal kevesebb élelmiszerüzletet regisztráltak egyik évről a másikra. A Budapestet és Pest megyét magában foglaló centrumban, valamint északkeleten 3, illetve 2 %-kal kevesebb élelmiszerüzlet működik. Főleg a hagyományos, 200 négyzetméteres és kisebb üzletek száma csökkent, az 51-200 négyzetméteres boltok száma 7, az 50 négyzetméteres és kisebbeké pedig 4 százalékkal lett kevesebb országosan egy év leforgása alatt.


2016.03.08

infláció Olcsóbb lett a nagybevásárlás a multiknál
A kizárólag a hazai hipermarketek élelmiszerárait vizsgáló Privátbankár.hu-felmérés - megvizsgálják, hogy miként alakult egy 30 termékből álló minta-kosár ára az Auchan, a Tesco és az Interspar egy-egy üzletében hónapról hónapra - a februári áremelkedés után pár forintos árcsökkenést tapasztalt a márciusi nagybevásárlás során. Rossz hír, hogy elszállt a burgonya ára, sajtot viszont harmadával olcsóbban lehetett venni, mint egy éve.
Ugrás az eredeti cikkre »


2016.01.20

Lottó Ezeknek a húsoknak csökkent az ÁFÁ-ja
A NAV közzétette, hogy milyen sertéshúsok tartoznak az 5 %-os ÁFA hatálya alá 2016. januártól, így
5%-os áfakörbe tartozik ezentúl többek között: Az egész- vagy félsertés, comb, lapocka és ezek részei, elülső részek, tarja, karaj és részei, oldalas, dagadó és részei, sertésszalonna húsréteggel, és a csontos lábszárhús, fej elülső rész kicsontozott húsa (mindezek forgalomba kerülhetnek frissen, hűtve vagy fagyasztva is.)
27%-os áfakörbe tartozik továbbra is: A vaddisznóból származó termékek és a fűszerezett vagy főzött húsok. Vágási melléktermékek és belsőségek, a fej és annak részei (fül, orr), a köröm és a láb, mely a csülök nélkül. A farok, szív, nyelv, rekeszizom, nagy cseplesz, nyak, csecsemőmirigy, máj, vese, tüdő, velő, húsos csont (amely főként csontot tartalmaz). Ehhez hasonlóan a kolbászok és hasonló termékek (májas hurka, véres hurka), húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből készült termékek.


2015.12.02

Lottó Karácsonyi lottóláz
A Loteria de Navidad 2,24 milliárd euró (kb. 700 milliárd Ft) nyereményt oszt szét december 22-én, amelyből világszerte közel 28 millió játékos (közülük akár Te is) profitálhat az 1:7 nyerési esély révén. Részletek »
2015.11.19

Black Friday Black Friday
A Black Friday a hálaadás utáni első péntek, amikor is megkezdődik a karácsonyi vásárlási szezon az Egyesült Államokban és óriási kedvezményekkel lehet vásárolni. A Black Friday Magyarországon is elterjedőben van. Bár kevesebb a résztvevő üzlet, és az akciók sem mindenhol olyan jelentősek, azért a magyarországi Black Friday-n is lehet spórolni, amelyre november 27-én kerül sor.
2015.11.10

infláció A pénztárcánk hisz a statisztikának?
Habár a kiskereskedelem minden apró szegletét lefedő hivatalos inflációs adatokon ez kevésbé látszik, a kizárólag a hazai hipermarketek élelmiszerárait vizsgáló Privátbankár.hu-felmérés ismét komolyabb áremelkedést ért tetten november elején. Ugrás az eredeti cikkre »
Az élelmiszerárak a hivatalos KSH inflációs adatok szerint év elejétől 2,7%-kal emelkedtek.


2015.10.21

Üzemanyag A Mol megveszi az Agiptől az összes magyar benzinkutat
A Mol és az Eni International B.V. ma szerződést kötött az Eni Hungária Zrt. teljes tulajdonrészének megvásárlásáról, közölte az olajipari cég a BÉT honlapján. Az Eni Hungária összesen 183 Agip márkanév alatt működő töltőállomást üzemeltet a franchise partnerek által üzemeltetett töltőállomásokkal együtt, és nagykereskedelmi tevékenységeket folytat. Az Eni kenőanyag nagykereskedelmi üzlete nem képezi a megállapodás részét. A Eni tulajdonában közvetlenül 108 töltőállomás van. A közlemény szerint a tranzakció erősíti a Mol pozícióját a fővárosban és környékén.


2015.10.14

Kupon Új téma honlapunkon: kupon
A vásárlási szokások vitathatalanul megváltoztak. Az "élményszerű" nagybevásárlások aránya csökkent, mindannyian megfontoltabban vásárolunk, és figyelmet fordítunk az ár-érték arányra, ezért a kereskedelem szereplői kénytelenek a vásárlókat a legkülönfélébb kedvezményekkel, kuponokkal, ajándékokkal magukhoz csábítani. ... és ha már adják, akkor összefogva miért ne használnánk ki?! »


2015.10.01

Üzemanyag Régiónkban a mi fizetésünkből lehet a legkevesebbet tankolni
A visegrádi országok között nálunk a második legalacsonyabb a 95-ös benzin átlagára, míg a dízel a második legdrágább.
A fuel-prices-europe.info adatai szerint a benzin Legyelországban a legolcsóbb 1,015 euró, ezt követi Magyarország 1,089, Szlovákia 1,120 és Csehország 1,160 euróval.A gázolaj ára Lengyelországban a legalacsonyabb, 0,944 euró, őt követi Szlovákia 0,99 euróval, majd Magyarország 1,097 és Csehország 1,112-vel.
Az euróban számolt 2014-es nettó bérre (gyermek nélküli egy keresős háztartás) vetítve azonban mi csak havi 489 liter benzint és 485 liter gázolajat vehetnénk havonta, míg a régióban ez a szám 593 és 625, illetve 652 és 672 liter között mozog.


2015.09.25

pénz Új húszezres jön
A Magyar Nemzeti Bank 2015. december 14-től megújított húszezer forintos bankjegyeket hoz forgalomba. A jelenlegi húszezer forintos bankjegyek 2016 végéig használhatók a készpénzforgalomban, bevonásuk pontos időpontjáról az MNB később ad tájékoztatást.
Az első húszezrest az MNB 2001-ben bocsátotta ki, amelyet 2009. április 15-től váltotta fel az új, biztonsági elemmel is ellátott bankjegy.


2015.08.25

vásárlás Egyre többet vásárol a magyar?
Értékben 3,9, mennyiségben 1,2 százalékkal több árut adtak el a hazai élelmiszerboltok az idei második negyedévben tavaly április-júniushoz viszonyítva a Nielsen piackutató cég felmérése szerint.
A kérdés, hogy ez a magyar vásárlók tényleges szokásait tükrözi, vagy a gyenge forintnak betudható külföldiekét, esetleg az online bekötött pénztárgépek használatát?
A felmérés szerint ugyanezek a mutatók huszonegy fejlett európai ország átlagában 2,4 illetve 0,7 százalékosak.


2015.08.04

Gázár A Főgáz lesz a lakossági gázszolgáltató
A Főgáz Zrt. lesz a teljes lakosság földgázszolgáltatója Magyarországon 2016 végére. Az ENKSZ közleménye szerint 2015. augusztustól a Főgáz látja el a Magyar Telekom egyetemes szolgáltatásra jogosult mintegy 60.000 lakossági földgázfelhasználóját. Az E.ON Energiaszolgáltató Kft. több mint 600 ezer ügyfelét legkésőbb 2016. január 1-jétől és a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. 750 ezernél is több fogyasztóját legkésőbb 2016. július 1-jétől. Az 1,2 millió Tigáz fogyasztó 2016. október 1-jéig kerül át a Főgázhoz, amely így a jövő év végére már 3,3 millió földgázfogyasztó részére biztosítja a földgázellátást.


2015.06.15

Gázár A Tigáz is feladta a rezsiharcot
Az E.On, a GDF Suez és a Magyar Telekom után a Tigáz is otthagyja a lakossági gázpiacot. A cég kérelemmel fordult az energiahivatalhoz, visszaadják az egyetemes gázszolgáltatói engedélyüket.
A Tigáz, Főgáz, GDF Suez és E.On lakossági gázszolgáltató cégei a rezsicsökkentett gázár mellett 2012-ben együttesen 32,49 milliárdos veszteséget hoztak össze, 2013-ban 26,95 milliárd forint volt a mínusz. 2014-ben egyedül a Tigáznak 13,4 milliárdos vesztesége volt a lakossági fogyasztókon.


2015.06.14

Gázár A FŐGÁZ veszi át az E.ON és a GDF SUEZ lakossági földgázfogyasztóit
Az Első Nemzeti Közműszolgáltató szakmai irányítása alatt álló FŐGÁZ-t jelölte ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az E.ON és a GDF SUEZ földgáz egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználóinak ellátására.
A hivatal döntésének értelmében a FŐGÁZ veszi át az említett társaságok mintegy 1,3 millió fogyasztóját (mellyel akár több mint kétmillió ügyfele lehet), az E.ON esetében 2016. január 1-től (Zala, Somogy, Veszprém, Tolna, Baranya, és Fejér megyében), illetve a GDF SUEZ esetében 2016. július 1-től (Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében).


2015.06.08

infláció Nagyot drágultak a hipermarketek - elszállt a krumpli ára
Jelentős áremelkedést mért a Privátbankár.hu a hipermarketekben júniusban. Májushoz képest ugyan elenyésző az áremelkedés, de éves alapon szépen megugrottak az árak. Harminc termékből álló mintakosarukból minden harmadik termék drágult 10 százalékot meghaladó mértékben. A krumpli pedig egy hónap alatt majdnem 60 százalékkal emelkedett. Ugrás az eredeti cikkre »
Az élelmiszerárak a hivatalos KSH inflációs adatok szerint év elejétől 4,5%-kal emelkedtek.


2015.05.11

Gázár Az E.On és a GDF-Suez lemond a lakossági gázpiacról
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (Mekh) nyilvános felhívást tett közzé a földgáz egyetemes szolgáltatók körében az engedélye visszavonását kérő két társaság, az E.on Energiaszolgáltató Kft. és a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. felhasználóinak ellátására. Közben az állami közműszolgáltató közölte, ettől függetlenül is már több tízezer gázfogyasztó kérte az átlépését az állami tulajdonú Főgázhoz.


2015.04.18

Lottó A magyar Ötöslottó a legjobbak között
A 4 milliárd forintos főnyereménnyel a magyar Ötöslottó a világ lottójátékainak ár/érték versenyében az első helyre ugrott. A főnyeremény nagyságát, a szelvény árát és a nyerési esélyeket alapul vevő rangsorban az Ötöslottó mögött a dél-afrikai és az ausztrál lottót találjuk, amiket a magyar Hatoslottó követ a 4. helyen.


2015.04.15

SuperShop Ünnepel a SuperShop program
15 évvel ezelőtt, 2000. április 15-én indult el a SuperShop törzsvásárlói program. Jelenleg 2,6 millió kártyabirtokos van, akik többek között a SPAR áruházakban használhatják a program előnyeit. A magyar háztartások több mint fele rendelkezik SuperShop kártyával, és hetente közel 1,6 millió alkalommal használják azt. A program a jubileumot akciókkal ünnepli a SPAR áruházaiban.


2015.02.06

Gázár Jön a nemzeti közműszolgáltató?
A Fidesz KDNP frakció felhatalmazta a kormányt arra, hogy 2015. márciusban induljon el a nemzeti közműszolgáltató. A nonprofit elven működő nemzeti közműszolgáltató először a Főgáz alapján gázszolgáltatással kezdené meg a működését úgy, hogy az egész országban szolgáltathasson.
A nemzeti közműszolgáltató megjelenésig azonban maradnak a jelenlegi földgáz szolgáltatók és árak »


2015.02.03

Üzemanyag Egyre kevésbé éri meg bioüzemanyagot tankolni
Teljesen eltűnt a bioüzemanyag árelőnye a benzinnel szemben, sőt egyes hazai kutakon már az E85 kerül többe, aminek az ára elsősorban az olajár helyett, az előző évi kukoricatermést követi. Így ez az üzemanyagfajta lemardt a hagyományos benzin áresésével szemben. Az E85-ös fogyasztás drasztikusan 2011-ben esett vissza, amikor 40-ről 70 forintra emelkedett az E85 jövedéki adója, amivel a bioüzemanyag lényegében elvesztette adókedvezményét a benzinnel szemben.


2015.01.26

webshop Átvállalja a visszaküldés költségeit a Paypal
A PayPal - a digitális fizetésre specializálódott cég - Refunded Returns néven új szolgáltatást vezetett be: akik PayPallel fizetnek egy termékért, a visszaszállítás költségét 9.300 Ft-ig megtéríti a vállalat, függetlenül a visszaküldés okától, vagy az értékesítő helyétől. A postaköltség számlájával történő igazolás után a visszatérített összeg 10 napon belül megjelenik a PayPal számlán.

A PayPal kutatása szerint a felesleges ajándéktól való megszabadulás legnépszerűbb módja az online értékesítés (25%), ami jól jöhet azoknak, akik igyekeznek megtalálni a legkedvezőbb ajánlatokat. Léteznek más megoldások is, mint az adott termék testreszabása (22%), a továbbajándékozás (13%), vagy a kidobás (11%).
A Paypal felmérése szerint a magyarok 36%-a küldi vissza azokat a termékeket, amelyekkel elégedetlenek, elsősorban a visszaküldés költsége miatt (19%), a visszaküldéshez kapcsolódó eljárás bonyolultsága miatt (25%), vagy mert túl sok időt vesz igényben (6%).


2014.11.18

Black Friday Black Friday
Az online vásárlás népszerűsítése érdekében Magyarországon először az Extreme Digital vezeti be a tengerentúlon már ismert és nagy sikert aratott Black Friday napot. Hatalmas, 20, 30, sőt 70%-os kedvezményeket kínál körülbelül 300-350 termékére, a szállítást is ingyenessé teszi november 21-én pénteken, a Black Friday magyarországi debütálásának napján.
2014.10.29

kereskedelem Nőtt a kiskereskedelmi forgalom - kivéve az élemiszer eladásokat
2014. augusztusban a KSH becslése szerint 2,5%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,6%-kal csökkent, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,3%-kal emelkedett az értékesítés volumene.


2014.10.13

Üzemanyag Tovább nőtt az üzemanyag-fogyasztás
Az idei első kilenc hónapban 5,4 százalékkal nőtt az üzemanyagok fogyasztása a magyar piacon az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a benziné 2,6 százalékkal, a gázolajé pedig 7,6 százalékkal emelkedett a Magyar Ásványolaj Szövetség friss adatai szerint.
Az év eddigi részében 2013-hoz képest a 95-ös motorbenzin vásárlása 2,1 százalékkal, a normál gázolajé pedig 6,9 százalékkal emelkedett. A legjobban a prémium gázolaj és motorbenzin iránt nőtt a kereslet, előbbié 22,6 százalékkal, utóbbié 21,2 százalékkal nőtt. A 98-as motorbenzin felhasználása pedig 5,4 százalékkal nőtt.


2014.10.05

vásárlás Akcióvadász magyar vásárlók
Havonta egyszer tart nagybevásárlást, a szűkös anyagi lehetőségek miatt előre megtervezi vásárlásait, 3-4 különböző üzletbe jár, és aktívan keresi az akciókat - ezek a fő jellemzői az átlagos magyar vásárlónak. Legalábbis a Nielsen Vásárlói Trendek kutatása szerint.
A szűkös anyagiak miatt a fogyasztók 94 százaléka tervezi meg az élelmiszervásárlást előre, és 45 százaléka csak egyszer tart egy hónapban élelmiszer nagybevásárlást. A magyarok átlagosan 3-4 különböző üzletben intézik a bevásárlást, a boltjukhoz hűséges vásárlók aránya pedig alacsony (9%).


2014.05.23

kereskedelem Kétévi csökkenés után újra nőtt mennyiségben (is) az élelmiszer- és vegyiáru-kiskereskedelem forgalma Magyarországon
Az idei első negyedévben 1,6 százalékkal több árut adtak el a boltok, mint tavaly január-márciusban - közölte a Nielsen piackutató, annak ellenére hogy az élelmiszerek, a háztartási vegyiáruk és a kozmetikumok fogyasztói átlagára 1,9 százalékkal emelkedett. Legutóbb 2011 negyedik negyedévében nőtt a bolti eladás mennyisége Magyarországon, 1,4 százalékkal. Utána a mélypont a 2012. évi negyedik negyedév volt, mínusz 4,6 százalékkal.
A huszonegy vizsgált európai országban átlagosan 0,6 százalékkal kevesebbet adtak el az első negyedévben, mint tavaly január-márciusban.


2014.04.01

Gázár Megint olcsóbb lett a gáz
Mától újra csökkent a gáz ára, de nem mindenkinek.
A februárban hozott törvénycsomag szerint a lakossági fogyasztók számára az alapdíj és a fogyasztott gáz mennyisége alapján számított összeg április 1-től 6,5 százalékkal csökkentnek kell lennie a 2013. november 1-én alkalmazott díjakhoz képest (azonos hőmennyiségre és azonos kedvezményekkel kell számolni).
A kis cégek hatósági árai ezúttal változatlanok maradtak. Íme a részletes gázár adatok »


2014.03.26

kakaó A kakaó jelentős drágulására számíthatunk
Egy év alatt közel 40 százalékot emelkedett a kakaóbab világpiaci ára, és az átlagosnál szárazabb közép-afrikai - a világtermelés kétharmadát ma már a fekete kontinens adja - időjárás hatására, miatt további drágulásra lehet számítani.
Magyarország éves kakaófogyasztása mintegy 18 ezer tonnára tehető, ami szinte teljes egészében importból származik, ezért a kakaó drágulása az itthoni árakban is érezhető lesz.
A szűkös kínálatot jelzi, hogy a világ harmadik legnagyobb termelője, Indonézia már importálni kényszerül kakaóbabot, hogy ellássa alapanyaggal kakaó-feldolgozási kapacitásait.


2014.01.29

Gyógyszerek Ráment az egészségünkre is a válság?
A pénzügyi válság hatására a magyar fogyasztók hetven százaléka változtatott a recept nélkül kapható gyógyszerek, gyógyhatású készítmények és étrendkiegészítők vásárlásán és használatán.
A Nielsen kutatóintézet által megkérdezettek 38 százaléka gondolja úgy, hogy a pénzügyi válság jelentősen befolyásolta az általa használt vény nélkül kapható, előbb említett termékek mennyiségét vagy fajtáját, további 35 százalék azt mondta, hogy kis mértékben hatott rá a válság az OTC termékek használatával kapcsolatban.
Ez az összesen 73 százalék jóval nagyobb, mint a huszonkilenc vizsgált európai ország 57 százalékos átlaga.


2014.01.16

Üzemanyag Több éves lejtmenet után nőtt az üzemanyag-fogyasztás
Tavaly 2 százalékkal nőtt az üzemanyag-fogyasztás a magyar piacon, meghaladta a 2 milliárd 779 millió litert, ezen belül a gázolaj iránti kereslet 4,2 százalékkal bővült, a benziné azonban 1 százalékkal esett.
Az üzemanyagok közül a legnagyobb mértékben, 13,7 százalékkal a 98-as benzin iránt nőtt a kereslet, a prémium benziné 12,9 százalékkal nőtt. A 95-ös benzinből 1,3 százalékkal kevesebb, gázolajból és prémium gázolajból pedig 4,1 illetve 7,7 százalékkal fogyott több.


2014.01.14

vásárlás Áremeléssel kompenzált az élelmiszerpiac
Az előző időszakhoz képest változatlan maradt az élelmiszer-kiskereskedelem bevétele a Nielsen piackutató cég által mért kilencven élelmiszer kategória értékesítéséből 2012. december és 2013. november között. A forgalom 1.400 milliárd forintot ért el, ugyanakkor a mennyiségi eladás 3 százalékkal kevesebbet tett ki, mint egy évvel korábban. Azonos árbevétel, kisebb mennyiség = infláció (+ haszon).


2013.11.01

Gázár Így lett olcsóbb a gáz - mutatjuk az új árakat
A 2013. november 1-én hatályba lépett jogszabály szerint a gázszolgáltatás alapdíjai és a gázmennyiségért fizetendő összegek 11,11 százalékkal lettek alacsonyabbak .

A gázár függ a földgáz szolgáltatási területétől és az éves fogyasztástól. Elmondható, hogy pl. 2.000 m3/év fogyasztás esetén átlagosan, éves szinten 30.000 Ft csökkenés figyelhető november 1-től.
Íme a részletes gázár adatok »


2013.08.24

Lottó Volt telitalálatos szelvény az Euromillions lottón - 28 milliárd forintot ér!
Az Euromillions lottó augusztus 23-i nyerőszámait (5 szám + 2 pótszám) egy szerencsés nyertes eltalálta, nyereménye 93.948.087 euró, azaz közel 28 milliárd forint, a magyar Ötöslottón nyerhető főnyeremény tízszerese. Az Euromillions nevű játék Magyarországról online módon, a theLotter-en keresztül bárki számára elérhető.


2013.08.12

kozmetikum Drágultak a háztartási vegyiáruk és a kozmetikumok
Háztartási vegyiáruból és kozmetikumból a kiskereskedelem 155 milliárd forintos forgalmat bonyolított le az idei első félévben; 2 százalékkal többet, mint a tavalyi hasonló időszakban, mennyiséget tekintve viszont 3 százalék csökkenést regisztrált a Nielsen.
A teljes hazai élelmiszer-kiskereskedelmet vizsgálva értékben átlag felett, 3-7 százalékkal többet adtak el mosogatószerből, öblítőből, fogkrémből és szappanból.
Budapestre és Pest megyére, ahol az ország lakosságának 28 százaléka él, háztartási vegyiáruból és kozmetikumból az értékben mért forgalom 36 százaléka jutott, Délnyugat, Délkelet és Északkelet Magyarország piaci részesedése viszont alacsonyabb, mint az ottani lakosság számaránya.


2013.07.04

Infláció Májusban 2,5%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene
2013. májusban 2,5%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben kevésbé 0,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,1, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,8%-kal emelkedett az értékesítés volumene.


2013.06.26

tesco Elindította első vidéki online bevásárló szolgáltatását a Tesco Szegeden
Mintegy félszáz munkahelyet teremtett a Tesco Global Áruházak Zrt. azzal, hogy elindította első vidéki online bevásárló szolgáltatását Szegeden. A Tesco idén márciusban Budapesten tette elérhetővé a szolgáltatást, mostantól azonban Szegeden és 40 kilométeres vonzáskörzetében is lehetőség van az otthoni bevásárlásra. Ezzel több, mint 320 ezer embert érnek el a térségben. A tervek szerint Magyarországon három éven belül 90 százalékos lefedettséggel tudják teljesíteni a vásárlók online megrendeléseit.


2013.05.08

lukoil

2013. májusában minden csütörtökön csökkentett áron adja az üzemanyagot a LUKOIL
A LUKOIL benzinkutaknál 1 hónapon át minden csütörtökön, 0:00 és 24:00 óra között kedvező áron tankolhatnak a vevők. Az árkedvezmény mértéke benzinkutanként változó, az alacsonyabb árak gázolajra és benzinre is vonatkoznak, mennyiségi megkötés pedig nincs.


2013.04.15

Lottó Közel 14 milliárdot nyert a lottón
A német lottózás történetének eddigi legnagyobb nyereményét, 46 millió eurot (13,8 milliárd forintot) kasszíroz egy harmincas éveiben járó, a Rajna-Majna-vidéken élő férfi. A férfi egyedül találta el a hét nyerőszámot az Eurojackpot elnevezésű játékban, amelyet 14 európai országban játszanak.

Az eddigi német lottórekord a 6 a 45-ből elnevezésű játékban született: 2006-ban egy akkor 41 éves betegápoló 37,7 millió eurót nyert.
Az Eurojackpot nevű játék Magyarországról online módon, a theLotter-en keresztül bárki számára elérhető.


2013.03.21

Glamour Újra jönnek a Glamour-napok
A tavaszi Glamour-napok időpontja: 2013. április 12-14., ezen a hétvégén vásárolhatunk kedvezményesen az áprilisi Glamour lapszámban található kuponfüzettel. A kuponok összetétele az eddig megszokottakhoz képest más, a kedvezmények sok helyen konkrétabbak (csak bizonyos termékre érvényesek).
Ha kombinálod a Glamour magazin egyszeri és a Lyoness állandó kedvezményeit, most rendkívül kedvező áron hajthatod végre vásárlásaid az alábbi partnervállalatoknál: Charles Vögele, Playersroom, Hervis, Müller drogéria


2013.02.19

Infláció Tavaly árrekordok dőltek meg Magyarországon
A kétezres években tavaly drágult a legtempósabban a tojás (35%), a sertészsír (25%) és a dohányáru (22%), miközben a használt autók esetében az árcsökkenés (-11%) mértéke volt hasonlóan példa nélküli. A KSH az idén is módosított az inflációs kosáron, az élelmiszerek, dohányáruk és szolgáltatások súlyát a tartós fogyasztási cikkek rovására növelte.


2013.01.02

Gázár Így lett olcsóbb a gáz - mutatjuk az új árakat
A 2012. december 26-án hatályba lépett jogszabály szerint a gázszolgáltatás alapdíjai 10, a gázmennyiségért fizetendő összegek pedig 8 százalékkal lettek alacsonyabbak 2013 első napjától.

A gázár több összetevőből áll, melyből "csupán" két összetevő csökkent. Az ár függ a földgáz szolgáltatási területétől és az éves fogyasztástól. Elmondható, hogy pl. 2.000 m3/év fogyasztás esetén átlagosan 8,2%-os csökkenés figyelhető meg a havi gázszámlák esetén 2013 január 1-től. A gázszámlán szereplő ár azonban mégis 10 százalékkal kevesebb összeget mutat, mivel január 1-től a lakossági fogyasztóknak a biztonsági készletezés díját elengedik.
Íme a részletes adatok »

A kilowattóránként számolt lakossági áramárak szintén 8 százalékkal csökkentek, a lakossági távhőfogyasztók pedig a 2012. november 1-jén érvényesnél 10 százalékkal alacsonyabb szolgáltatási díjakra számíthatnak.


2012.11.04

JOY JOY vásárlási láz 2012 ősz - 20-50% kedvezmény!
2012. november 9-10-11-én lesz a Joy magazin vásárlós hétvégéje, kuponok az aktuális Joy-ban találhatók. A kuponokról, kedvezményekről részletes, térképes segítséget ezen az oldalon találsz.
Ha kombinálod a Joy magazin egyszeri és a Lyoness állandó kedvezményeit, most rendkívül kedvező áron vásárolhatsz az alábbi partnervállalatoknál: Müller, Hervis, Humanic, Playersroom.


2012.09.28

Gázár Januárban jöhet az új gázár
Legkorábban 2012. januárban évi 3.000 köbméteres gázfogyasztás felett új díjszabást kaphatnak az egyetemes szolgáltatásban résztvevők - a Magyar Nemzet című lap szerint.
A tervezetből kiderül: eltérően a jelenlegi két tarifatömbtől a fogyasztóknak nemcsak az évi 3.000 köbméter feletti részért kell más árat fizetni, hanem a teljes felhasználásra az új díj lesz érvényes. A nagyfogyasztók számára létrehozandó új sáv áremelést jelent, melynek mértéke egyelőre tisztázatlan, mint ahogy az is, hogy eközben változik-e a már meglévő két tömb tarifája.
A drágulás a hatósági áras egyetemes szolgáltatásban résztvevő fogyasztók körülbelül ötödét érinti: az átlagfogyasztás a szolgáltatók adatai szerint 1.000 és 1.500 köbméter körül alakul.


2012.09.26

Glamour Őszi Glamour-napok
Az őszi Glamour-napok időpontja: 2012. október 12-14., ezen a hétvégén vásárolhatunk kedvezményesen az októberi Glamour lapszámban található kuponfüzettel. A kuponok összetétele az eddig megszokottakhoz képest más, a kedvezmények sok helyen konkrétabbak (csak bizonyos termékre érvényesek).
Ha kombinálod a Glamour magazin egyszeri és a Lyoness állandó kedvezményeit, most rendkívül kedvező áron hajthatod végre vásárlásaid az alábbi partnervállalatoknál: Charles Vögele, Playersroom, Hervis, Müller drogéria


2012.05.21

Áram Versenypiaci áram a lakosságnak?
Júniustól áramot adna a magyarországi lakossági versenypiacon a csehországi tulajdonú Energetikai Központ Zrt., amelynek hosszabb távú terveiben a lakossági gázértékesítés is szerepel - írta hétfői számában a Világgazdaság. A lap információi szerint az egyetemes szolgáltatói tarifákhoz képest 4, 6 illetve 8 százalékot engedne az áram árából a hatósági tarifákhoz képest.


2012.05.04

JOY JOY vásárlási láz 2012 tavasz - 20-50% kedvezmény!
2012. május 11-12-13-án lesz a Joy magazin vásárlós hétvégéje, kuponok az aktuális, májusi Joyban és a nagyméretű, májusi InStyle-ban találhatók. A kuponokról, kedvezményekről részletes térképes segítséget ezen az oldalon olvashatsz bővebben.
Ha kombinálod a Joy magazin egyszeri és a Lyoness állandó kedvezményeit, most rendkívül kedvező áron hajthatod végre vásárlásaid az alábbi partnervállalatoknál: Müller, Hervis, Humanic, Playersroom.


2012.04.24

áremelkedés- szavazás Február végére a kiskereskedelmi forgalom meghaladta az ezer milliárd forintot
Az év első két hónapjában 1113 milliárd forint realizálódott a kiskereskedelmi üzletekben, de februárban a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,4%-kal elmaradt az előző év azonos időszakától. A csökkenésben meghatározó szerepet játszott az üzemanyagtöltő állomások, valamint a bútor- és műszakicikk-üzletek eladásainak visszaesése, miközben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű üzletek forgalma nagyobb lett 2012-ben.

Hogyan változtak meg ebben az évben a korábbiakhoz képest a vásárlási szokásaidat? Nézd meg a többiek mit válaszoltak »


2012.04.18

Üzemanyag Tovább csökkent az üzemanyag-fogyasztás
Csökkent az első negyedévben az üzemanyag fogyasztás, benzinből 4,1 %-kal, gázolajból 1,9 %-kal fogyott kevesebb, mint egy évvel korábban. A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint a tagvállalatok töltőállomásain 2012. első negyedévében 260,495 millió liter benzint és 340,893 millió liter gázolajat vásároltak az első három hónapban.

Tavaly 2,7 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás, benziné 5,7 százalékkal, a gázolajáé pedig 0,1 százalékkal mérséklődött. Az elmúlt évben összesen 2,88 milliárd liter üzemanyag fogyott, míg egy évvel korábban 2,96 milliárd liternyi.


Tetszett az írásunk? Oszd meg másokkal is!

Ha értesülni szeretnél az oldalunkon megjelenő hírekről, akkor kedveld, és kövesd Facebook üzemanyagár like oldalunkat!